Magazin 15.03.2016.

Tajne novca: Na čijim novčanicama se štampala riječ “seks”?

ČITANJE: 3 minute
novac
Jednog dana 1967. godine u indijskom Bangaloreu, Rezwan Razack čačkao je po djedovom metalnom sefu i nešto neobično zapelo mu je za oko. Bio je to snop novčanica, a na svakoj je bila ispečatirana riječ “OTKAZANE”.

Među njima je bilo nekoliko novčanica s likom kralja Georgea VI, a na njima je, takođe pečatirano pisalo – odbijena pakistanska novčanica. Dječaka je zanimalo što se to događa s papirnatim novcem koji se ne može koristiti za plaćanje.

– Uvijek sam se pitao kako novčanice iz državne indijske banke mogu biti pakistanski novac- kaže Razack za BBC, a kasnije je shvatio da je indijska banka štampala novac za Pakistan neko vrijeme, nakon podjele Britanske Indije na dva dijela.

Nedugo nakon što je otkrio djedov sef, kod rođaka je pronašao novčanice Britanske Indije, novac koji se koristio prije indijske nezavisnosti i tako je Razack počeo skupljati rijetke novčanice i uskoro je novac postao njegova strast.

Kako je vrijeme prolazilo, Razack je postajao sve strastveniji u vezi rijetkih novčanica, pa je u tom smjeru otišlo i njegovo obrazovanje da bi danas imao vlastiti građevinski biznis, ali je ujedno i direktor međunarodnog društva koje se bavi novčanicama.

Razack u svojoj privatnoj kolekciji ima primjerak apsolutno svake serije indijskih novčanica štampanih od 3. septembra 1812. godine, a danas svaka od tih novčanica vrijedi od 100 do 50.000 dolara.

Kolekcionari rijetkog novca danas mogu jednostavno doći do rijetkih novčanica, jedino je pitanje – koje su vrijedne, a koje bezvrijedne.

Osim vladinih odluka u svakoj zemlji kojima se neke novčanice prestaju koristiti, razlozi za povlačenje pojedinih novčanica s tržišta su brojni – pogrešan potpis, pogrešno ispisane brojke, štamparske greške, tipfeleri…

One najrijeđe, odnosno novčanice kojih je ostalo vrlo malo u svijetu i koje se teško mogu naći najvrijednije su i za njima vlada najveća potražnja.

Na primjer, najtraženije američke novčanice s greškom su one s dvostrukom vrijednosti, odnosno one na kojima s jedne strane piše da su od deset dolara vrijednosti, a s druge strane piše 20.

– Te novčanice danas vrijede između 20.000 i 35.000 dolara za svaku, zavisno od serije i u kakvom su stanju- rekao je Fred Weinbert, diler rijetkih kovanica i novčanica.

Rijetke novčanice iz ere prije evra, stare evropske valute koje su se koristile prije pojave evra takođe mogu postići visoku cijenu.

Svjetsko tržište rijetkih novčanica raste, a naročito su tražene one koje su u dobrom stanju i mogu postići cijenu od nekoliko hiljada dolara.

Ponekad i one najjednostavnije novčanice postižu veliku cijenu. Na primjer, novčanica od jedne funte iz Prvog svjetskog rata štampana na arapskom i koju su koristili britanski vojnici u Turskoj 1915. godine može dostići cijenu i preko 11 hiljada dolara.

Pored rijetkih primjeraka i starih novčanica u dobrom stanju, tražene su i one koje imaju neku posebnost. Jedan takav primjer je sejšelska novčanica od 50 rupija, koja u sebi ima skrivenu riječ ‘seks’. Sitno je napisana u palminom drveću odštampanom na novčanici.

Kanadska novčanica od dva dolara prodana je na javnoj aukciji za skoro 10 hiljada dolara jer je na njoj bio potpis pogrešnog funkcionera.

Takođe su na cijeni novčanice iz doba kolonijalizma, a one koje nećete moći prodati koliko god bile stare ili rijetke su one koje su uništene. Te ne vrijede ni koliko vrijedi papir na kojem su štampane.

(Express.hr)