Magazin 14.03.2016.

Tajni projekat Jugoslavije: Energoinvest bio maska za atomsku bombu

ČITANJE: 1 minuta
energoinvest
Jugoslavija je osamdesetih bila na putu da napravi atomsku bombu. Međutim, predratno siromaštvo je bilo prepreka koja nije mogla da se preskoči, kaže u intervjuu za hrvatski Jutarnji list bivši jugoslovenski ministar nauke Božidar Matić.

Važnu ulogu u razvoju drugog jugoslovenskog nuklearnog programa, navodno nazvanog Sutjeska,imao je sarajevski Energoinvest na čijem čelu je Matić bio od 1989. do 1993. godine. Tvrdi da je još 1985. saznao da je tadašnji najveći jugoslovenski izvoznik, Energoinvest, bio maska za nuklearni program.

Jugoslavija je, piše Jutarnji, razvijala dva programa: program A koji je bio usmjeren prema nuklearnom oružju i program B, usmjeren na civilnu upotrebu nuklearne energije.

Matić priča da je ’88. bila kobna za nuklearni program Jugoslavije. Tada mu je član Predsjedništva SFRJ, Branko Mikulić rekao da bi proizvodnja nuklearne bombe zahtijevala kompletnu reformu privrede, što u kriznom, predratnom vremenu, nije bilo moguće.

Da jugoslovenski nuklearni program nije bio blef, potvrđuju i sporazumi s Irakom i Libijom za izradu rakete. Prvo je potpisan ugovor sa Irakom o raketi dometa 100 kilometara koja je napravljena. Bila je zamišljena i projektovana raketa dometa 300 kilometara, ali je, navodi Matić, rat onemogućio njenu realizaciju.

(Atv)