Magazin 16.03.2016.

Tesla i fenjerdžija: Domaći animirani film slavi genijalnost jednog od najvećih svjetskih pronalazača

ČITANJE: 1 minuta
tesla
Nikola Tesla, slavni naučnik srpskog porijekla, bio je inspiracija za mnoga umjetnička djela, a sada je poslužio i kao inspiracija za jedan crtani film animatorima beogradskog studija Ringišpil.

Umjetnici ovog studija osmislili su zanimljiv scenario za crtani: Tesla, nakon što što je njegov projekat u laboratoriji na Long Ajlendu ispao neuspješan, zaposlio se kao električar. Tu je i djevojčica koja saznaje da njen svijet nije stvaran, već da je dio sna velikog naučnika i da od nje zavisi hoće li naučnik ostvariti svoj san i napraviti mašineriju čuda.

Pošto nijedna državna organizacija nije našla za shodno da finansira ovaj projekat, grupa umjetnika je na popularnom Kickastarter-u započela akciju prikupljanja novca da bi realizovala svoju ideju. Odziv publike je bio odličan. U odnosu na ciljanih 6 500 dolara, prikupljeno je više 30 000 dolara.

Na realizaciji ovog filma, čiji je naziv Tesla i fenjerdžija, radilo se još od 2012. godine.

U najavi je bilo i pravljenje dugometražnog animiranog filma o Tesli: U snu svijet, koji je prošle godine prošao na velikom evropskom konkursu Cartoon Movie u Lionu, na kome se okupljaju naveći svjetski distributeri i finansijeri studija za animaciju. Film U Snu svijet prati dvanaestogodišnju djevojčicu Adu, koja otkriva da je cijeli njen svijet zapravo Teslin svijet, koji polako počinje da gubi snagu.

(Opanak.rs)