Magazin 11.03.2016.

Tihi o Prletu: Njegovo mjesto nije upražnjeno, već zatvoreno

ČITANJE: 3 minute
brajovic-tihi
Legendarni glumac Dragan Nikolić preminuo je u 73. godini poslije duge i teške bolesti, ostavivši iza sebe nezaboravne filmske, pozorišne i televizijske uloge, po kojima će ga pamtiti generacije na prostoru bivše Jugoslavije.

Već nakon uloge u filmu Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo” bilo je jasno da je jugoslovenska scena dobila novu fllmsku zvijezdu. Briljarao je u ulozi Džimija Barke, sezonskog radnika labilnog morala koji izgubi život, a da nije našao svoje mjesto u društvu i u životu.

Veliku popularnost donio mu je lik Prleta iz filmova i tv serije “Otpisani” i “Povratak otpisanih”.

Tihi i Prle osvojili su publiku od Vardara do Triglava.

Ostao je samo Tihi.

– Dragan Nikolić je bio nevjerovatan podržavalac života, to što je on ulivao tu radost življenja je nešto što se ne može mjeriti ni sa čim. Njegova skromnost i posvećenost profesiji je nešto što je najdragocenije i svi treba da iz toga uče, mladi koji dolaze da kažu – ja bih volio da budem kao on. Mjesto Dragana Nikolića nije upražnjeno, ono je zatvoreno- rekao je Vojislav Brajović.

Krajem sedamdesetih pred publiku stiže „Nacionalna klasa“ Gorana Markovića i nezaboravni Brana Flojd, a osamdesetih „Ko to tamo pjeva“ Slobodana Šijana.

– Ono zbog čega ga publika voli – bio je veliki šmeker, bio je još mnogo veći šmeker i dasa u zivotu- rekla je glumica Dara Džokić.

– Dragan Nikolić bio i ostao neko ko je nisio dječačku dušu u ozbiljnom biću i stvaraocu- dodao je njen kolega Branimir Brstina.

Ređale su uloge od večitih gubitnika, momaka sa margina, palanačkih sanjara, likova sa sumnjivih vrhova i društvenog dna, šarmera na prvu loptu, Nikolić je bio glumac bez koga se ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umjetnost, istakli su u Ateljeu 212, u kojem je igrao od kraja šezdesetih.

– Ono sto ga je krasilo nije davao 5 para na to, iako je odigrao gomilu filmova- rekao je Gordan Kičić.

– Meni najtužnije što je otišao poslednji najveći. To me brine i kao glumca i kao čoveka- istakao je Bane Trifunović.

Glavne i sporedne uloge ostvario je u više od 80 filmova, između ostalih, “Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji “, “Banović Strahinja” gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli 1981.

Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno djelo “Pavle Vujisić” 2000. godine

Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je mnogo uloga. Igrao je i Zvjezdara teatru , ali i u pariskom Theatre de la Vill.

Bio je oženjen glumicom Milenom Dravić, sa kojom je zajedno vodio šou-program “Obraz uz obraz” na RTS-u. Za mnoge je Dragan Nikolić bio urbana legenda Beograda, čovjek koji je na mnogo načina bio simbol prestonice.

Biće sahranjen u ponedjeljak 14. marta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

(B92)