Magazin 10.02.2017.

“Univerzitet katastrofe” banjalučkog umjetnika Radenka Milaka na Venecijanskom bijenalu

ČITANJE: 2 minute

“Univerzitet katastrofe” naziv je rada kojim će se akademski slikar Radenko Milak iz Banjaluke predstavljati BiH na 57. Venecijanskom bijenalu.

Svjetska smotra savremene umjetnosti biće održana od 13. maja do 26. novembra, a Milak će se predstaviti projektom koji će biti jednim dijelom realizovan u saradnji sa slovenačkim umjetnikom Romanom Uranjekom.

Polazeći od teze njemačkog filozofa Gintera Andersa u kojoj je čovjek glavni i jedini kreator katastrofe, a činjenica je da živimo u eri čovječanstva koju su obilježili stravični događaji poput Holokausta i Hirošime, postavlja se pitanje zašto danas umjetnost ne prikazuje ono što je kreacija čovječanstva. Šta je to sa umjetnošću i zašto se izbjegava prikazivanje katastrofa? Šta bi se moglo reći o onome što se ne može ili ne želi predstaviti?

Jedino ukazivanjem na ova pitanja, kako kažu u MSU RS, prijedlog koncepta „Univerzitet katastrofe“ ima smisla. Prateći ovaj okvir, „Univerzitet katastrofe“ čiji naslov je preuzet od Paola Virilija, zapravo teži da upiše sebe u genealogiju reprezentacije katastrofa i da skicira moguću reprezentaciju onog što se ne može predstaviti.

Ideja Radenka Milaka je da stvori umjetničku koncepciju koja se sastoji od različitih vrsta radova: crteža, akvarela, slika i video radova, gdje je svaki medij povezan sa katastrofom i dokumentacijom o istoj.

Komesar Paviljona BiH je Sarita Vujković, direktorka MSU RS, a za kustose projekta predloženi su Kristofer Igdre, autor koncepta, švedski kustoski tim Fredrik Svensk, Sinziana Ravini i Ana van der Vliet, koji će raditi u saradnji i uz podršku Hansa Urliha Obrista, uglednog švajcarskog kustosa.

Organizator cijelog projekta je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, koji je u saradnji sa umjetnikom Radenkom Milakom i kustoskim timom odlučio da  Paviljon BiH bude lociran u Palati Malipiero u kojoj je 2013. godine BiH na 55. Venecijanskom bijenalu predstavljao Mladen Miljanović.

Podrška

Odluci da se BiH predstavlja na Venecijanskom bijenalu prethodila je zajednička inicijativa Umjetničke galerije BiH i Muzeja savremene umjetnosti RS u želji da se BiH kontinuirano predstavlja na najvećoj svjetskoj smotri savremene umjetnosti kao i na Bijenalu arhitekture.

Ovu inicijativu podržala je Vlada RS i Ministarstvo prosvjete i kulture RS, koje će na osnovu ranije utvrđenog modela obezbjediti sredstva za pripremu i realizaciju izložbe kada je nosilac projekta institucija iz ovog entiteta. Projekat je podržalo i Federalno ministarstvo kulture, dok će Ministarstvo civilnih poslova BiH preuzeti obavezu plaćanja troškova iznajmljivanja prostora i funkcionisanja izložbe u trajanju od šest mjeseci.

Značajna podrška projekta dobijena je i od strane Grada Banjaluka, koji je dodijelio prostor ataljea potrebnog umjetniku za produkciju radova koji će biti izloženi na Venecijanskom bijenalu.

(EuroBlic)