Upoznajte Banjalučanku koja zna sve o vašim omiljenim pićima!

Jeste li se ikada našli u situaciji da, kada razmišljate o svom životu, sve što vidite je dugogodišnji rad za računarom i svakodnevno osmosatno kucanje brojeva bez ikakve upotrebe mašte? Da ste nezadovoljni jer svoje dragocjeno vrijeme trošite na rutinu koja vam sve manje donosi zadovoljstvo? Žedni ste i gladni zabave i nekih zanimljivosti?  

Prije nekoliko godina u istoj situaciji našla se dvadesetsedmogodišnja Banjalučanka, Jelena Vuleta i poželjela da nešto promijeni. Potrebno zadovoljstvo počela je da pronalazi nakon radnog vremena, tako što je volontirala i radila na raznim festivalima i u raznim organizacijama.

– Radila sam i volontirala na Demofestu, Animafestu, BLArt festivalu, te bila dio projekata Otpisani entuzijasti, Zdravo da ste, Papergirl Banjaluka, i mnogih drugih. Ujedno sam se nadala i da ću jednog dana imati posao za koji će ključni biti mašta i kreativnost i koji će pri tome biti zabavan, otkriva Jelena.

11

Uskoro, želja je počela da joj se ostvaruje. Srela je drugaricu koja je zainteresovala pričom o svom poslu barmena do te mjere da je i sama poželjela da se bavi time.

– Sve je počelo prije tri godine. Nakon razgovora sa drugaricom počela sam da se raspitujem o školi za barmene u Banjaluci, ali tada nije bila aktivna. Igrom slučaja, stupila sam u kontakt sa Darkom Vrančićem i Dejanom Đankovićem, u to vrijeme već uspješnim barmenima, i oni su me naučili dvije najvažnije stvari. Prvo, da volim posao, a drugo – da ga radim, priča Jelena, i ističe da su njih dvojica danas njeni uzori.

Iako je kod nas uvriježeno mišljenje da su barmen i “koktel majstor” ista zanimanja, Vuleta tvrdi da to nije tako.

– Koktel majstor je nepostojeće zanimanje, a čak i da postoji, to bi bio neko ko nauči par receptura za koktele i radi samo to. Biti barmen je mnogo više od toga. Barmen je neko ko mora da poznaje način nastanka i idealan način posluživanja pića iz svake pojedinačne flaše u baru za kojim stoji. Takođe, barmen je neko ko se edukovao o istoriji nastanka svakog pića u baru, o tome na kakvom zemljištu se sade biljke potrebne za proizvodnju raznih spirita (rum, vodka, gin, tequila, whiskey/whisky) i likera, te o čitavom procesu njihovog nastanka – od fermentacije do destilacije i odležavanja, objašnjava ona za banjaluka.net.

7

Osim navedenog, barmen zna kako se svako piće servira, bez obzira da li je to pojedinačno ili smiksano u koktelu. Takođe, odlično znaju razliku između, na primjer, škotskog, irskog, američkog i kanadskog viskija, razliku između njihovih varijacija, koji tipovi se služe uz samo kap vode, koji s ledom, u kakvim vrstama čaša i koje temperature.

Znanje dobrog barmena ne obuhvata samo informacije o alkoholnim pićima nego i toplim napicima kao što su kafa i čaj.

– Najbolje u ovom poslu je to što se može raditi bilo gdje na svijetu, u bilo kojoj zemlji jer je svugdje isti i baš zato ga nazivaju globalnim pasošem, nešto kao jezik koji priča veći dio svijeta, kroz smijeh nam priča Jelena.

Ona je objasnila da postoje neka pravila i standardizacije. IBA, odnosno International Bartenders Association, je organizacija čije su članice većina evropskih zemalja i ona priznaje oko 50 vrsta koktela.

– To su uglavnom kokteli koje svi poznajemo, klasici, od Martinija do Mimose, a koji se svuda u svijetu prave na isti način po davno utvrđenim recepturama. Naravno, postoje i naknadne nadogradnje i varijacije ovih koktela, ali ove osnovne recepture poznaje svaki barmen i služe se u svim koktel barovima, bar neki od njih, objasnila je Vuleta.

3

Jelena radi po poznatim recepturama, ali uz to istražuje i neke novitete, isprobava ih, a ukoliko joj se svide, uvrštava ih u svoj meni. Nekoliko puta se ohrabrila i da napravi svoje recepte sa čim planira nastaviti i u budućnosti.

-Za svoje recepte kao inspiraciju koristim isključivo likove iz knjiga Terija Praceta. Svi ljubitelji Praceta kod mene mogu probati, na primjer, koktel Sir Terry, koji služim uz njegovu knjigu i dvije čaše. Jedna je osnova, a druga, mala čaša, je fusnota i recept sam kreirala kombinacijom njegovog omiljenog pića, brendija, i onoga što ja najviše volim, a to su ananas, zova i maline, priča Jelena.

Ona ističe da se većina sastojaka potrebnih za koktele može kupiti kod nas u diskontima, ali se nerijetko dešava da neke od njih nabavlja u Hrvatskoj ili naručuje iz drugih zemalja.

6

-Ukoliko neko želi da se bavi ovim poslom, za početak je potrebno da ima volju da uči bez prestanka, kao i da bude druželjubiv i ljubazan. Na intervjuima za posao barmena češto od nas traže da ispričamo neku priču jer barmen treba da bude ugostitelj, domaćin i neko ko je tu da posluži i zabavi gosta, porazgovara sa njim i potrudi se mu dolazak u bar bude lijepo iskustvo, naglašava Jelena.

Na poslu zaradila nadimak “Tom Kruz”

U Banjaluci trenutno ima jedna škola za barmene, pod nazivom “Bar Akademija”, osnovana je još 2008. godine. Ovdje se organizuju razni seminari i sertifikovane radionice, a uskoro će biti i obuka za bariste.

Iako je kod nas Jelena jedna od rijetkih žena u ovom poslu, u svijetu je mnogo talentovanih i poznatih barmenki koje redovno osvajaju nagrade na raznim barmenskim takmičenjima.

-Dešavalo se da, u dogovoru sa poslodavcem, ponekad  dopustimo gostima da oni kreiraju svoja pića i recepte, i daju im imena. Tada počinje prava zabava. Jednom mi je došao gost i sav ozbiljan u maniru Džejmsa Bonda tražio Martini uz čuvenu frazu iz filma “Stirred, not shaken!”. Jedna od zanimljivijih stvari vezanih je za posao je i činjenica da sam “zaradila” nadimak Tom Kruz, po glumcu koji je glumio barmena u filmu “Koktel”, priča Jelena.

Ukoliko vam se svidjela Jelenina priča, i u vama probudila interesovanje za ovaj poziv, možda biste se trebali okušati u ulozi bariste. U nastavku pogledajte još nekoliko fotografija njenih koktela koji će u vama zasigurno probuditi želju da se uhvatite u koštac sa “šejkerom”, flašama i čašama.

1

4

5

8

9

10

(Banjaluka.net)

 

 

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju