Magazin 13.03.2016.

Uz ovih 5 trikova napravite savršene palačinke

ČITANJE: 2 minute
palacinke
Rijetki su pravi majstori koji mogu da naprave “savršene” palačinke. Vrlo često pravimo greške koje naizgled izgledaju kao da su nebitne, ali izgleda da je i te kako bitno paziti i na najmanje detalje. Saznajte kakve greške vi radite dok ih pečete.

Odabir brašna

Najlakše je odabrati višenamjensko brašno i tada mislimo da ne griješimo. Međutim, Huffington Post piše kako slavni američki kuvar Alton Braun preporučuje da ga pomješate s brašnom za pečenje kolača. Braun tvrdi da će zbog toga smjesa biti mnogo bolja.

brašno

Važite sastojke

Ako želite odlične palačinke ne možete koristiti odokativne mjere. Treba se držati recepta i mjeriti svaki sastojak. To svakako znači da ćete izgubiti više vremena na pripremu smjese, ali vrijedi probati.

merica

Priprema smjese

Puno je lakše pripremiti smjesu prije pečenja i samo krenuti s poslom kada nam zatreba, ali smjesa nije ista kada jednom odstoji. Ostavite li smjesu da stoji, brašno će upiti previše tečnosti i palačinke će biti deblje nego što bi trebalo.

Takođe, vrlo je važno da smjesu ne mutite predugo. Svi imamo poriv da mutimo smjesu toliko jako da ne ostane niti najmanja grudvica, ali to nije potrebno. Čim napravite smjesu, krenite s pečenjem.

miks

Ulje

Naučeni smo da ulje stavljamo direktno na tiganj, ali stručnjaci kažu da to nije pametan potez. Razlog tome je što je ponekad tiganj neravan pa će se ulje sakupiti u udubinama, na drugim će dijelovima ostati suvo. Tada imate veće šanse da se palačinka zalijepi za tiganj. Umjesto toga namažite cijelu površinu pomoću papirnog ubrusa.

ulje

Temperatura pečenja

Taiganj treba biti zagrijan, ali ako pretjerate palačinka će se zapeći i neće rasti. Najbolje je da odaberete srednje jaku vatru i onda ćete biti sigurni da palačinka neće zagorjeti. I kada izlijete smjesu ne tresite tiganj, već pustite da se donji dio do kraja ispeče pa samo okrenite.

(Opanak.rs)