Magazin 26.02.2017.

(VIDEO) Dubravka Vujnović Božić – psiholog koji pravi cipelice

ČITANJE: 2 minute

U obućarskim radnjama dobrodošlicu će vam najčešće poželjeti muškarci, ali Banjalučanka Dubravka Vujnović Božić odlučila je da sruši stereotipe. Ona  se kao psiholog i aktivni član Udruženja “Drip” veoma uspješno uhvatila u koštac sa ovim zanatom.

Za bebe kreira i izrađuje „Isoline“  –  nehodajuće cipelice od prirodnih materijala.

– Desilo se sasvim slučajno. Jedna od polaznica Razgovaraonice koju inače vodim, dolazila je sa bebom na televiziju koja je bila bosa. Mi smo se onda šalili, gdje će bosa beba da ide na televiziju i ja sam poželjela da joj napravim jedne cipelice. Te prve cipelice su me oduševile i onda sam probala da napravim još jedne. Ljudi oko mene su oduševljeni i tako ja sad pravim cipelice za male ljude – kaže Dubravka.

Nije, priča, imala nikakvog iskustva sa izradom cipelica, što i ne čudi s obzirom na to da je po zanimanju sam psiholog.

– Imam u sebi tu kreativnu žicu koja stalno traži da ide vani. U cipelice sam se zaista zaljubila. Jako puno ideja imam za nove modele – kaže nam Dubravka.

Otkriva da je osnove obućarskog zanata savladala uz pomoć supruga. U šali nam kaže da joj u pomoć često priskoči i kćerka koja ima dvije i po godine.

–  Vrlo često ja mjerim njene nožice, kakv je omjer peta i prstiju. Onda i ona dođe u radionicu, pa pravi sa mnom cipelice. I ona uživa u cijeloj toj priči tako da zajedno radimo.  Moj muž, inače, radi sa kožom. Pružio mi je svu pomoć i znanje. Sama ne bih mogla da krenem u takvo nešto jer nisam imala iskustva. Međutim, kako vrijeme odmiče postajem bolja i u svom novom poslu  – iskrena je Dubravka.

Svaki par cipelica je unikatan i izrađuje se ručno. Dubravka nam sa ponosom priča kako je u njene „Isoline“ utkano puno ljubavi, ispiracije i pozitivne energije.

– Nema tu sad jedan šablon i da radim po tome. To bi išlo daleko brže. Međutim, ja svaki put nešto dodajem i mijenjam. Zacrtam sebi kako one treba da izgledaju i onda ih pravim dok ne budu onakve kakvim sam iz zamislila – priča Dubravka.

Ona smatra da su žene na našim prostorima izuzetno kreativne, pa se snalaze na sve moguće načine da zarade novac. Mnogo je, kaže, majki koje imaju bebe i koje su ostale bez posla, pa su iz čiste potrebe razvile svoje kreativne potencijale.

(srpskacafe)