Magazin 22.01.2017.

(VIDEO) Evo kako da smanjite račune za grijanje

ČITANJE: 1 minuta

Vrijeme provedeno van kuće pokušavamo da svedemo na minimum, boreći se svakodnevno sa snijegom, ledom i minusom.

U takvim situacijama radujemo se dolasku kući, jer znamo da nam je tu toplo i ugodno zahvaljujući radijatorima koji neumorno rade.

Konstantno grijanje naših stanova i kuća neizbježno utiče na povećanje troškova.

Rado bismo ih izbjegli pa vrijedi pokušati svaki trik kojim se smanjuje potrošnja, a povećava efikasnost grijanja.

Osim dobre izolacije postoji još jedan sjajan način kako da kvalitetnije zagrijemo svoj dom.

Postavljanjem reflektujuće površine iza radijatora!

Prilikom rada radijatori emituju toplotu u svim smjerovima, a to znači da velika količina toplote, i to čak 45 odsto, ode na zid na kom je postavljen radijator.

Da bi se spriječio taj gubitak toplote, iza radijatora se mogu postaviti reflektori (kao u priloženom videu) koji svojom površinom vraćaju toplotu ka unutrašnjosti.

Važno je samo da između radijatora i zida ima dovoljno prostora za postavljanje ovog korisnog dodatka, ali ako niste u mogućnosti da kupite gotov proizvod, uvijek možete iskoristiti aluminijumsku foliju i dasku koja veličinom odgovara dimenzijama radijatora kako biste stvorili reflektor toplote.

Za efikasniji učinak površina reflektora mora da bude glatka i ravna, a folija se polako gužva čime se blago smanjuje učinak odbijanja toplote. Zbog toga za maksimalan učinak potrebno je promijeniti foliju s vremena na vrijeme, kada se izgužva ili iskrza.

(Alo)