Magazin 14.03.2016.

(VIDEO) Glamoč na meti albanskih nevjesta

ČITANJE: 1 minuta
albanska nevjesta
Prva nevjesta iz Albanije stigla je u Glamoč krajem 2014. godine, a preko nje do sada su “uvezene” još dvije Albanke za tamošnje neženje.

Diljana Erceg bila je prva Albanka koja je stigla u Glamoč. Kada su novinarske ekipe prvi put posjetila nju i njenog supruga Boru, u jedanaestom mjesecu 2014. godine, nepoznavanje jezika bio je najveći problem. U međuvremenu, uspješno ga je svladala, a dovela je i dvije Skadranke. U grad je došla njena rođaka, a poznanica Rina Kalaba u selo Halapić. Krajem petog mjeseca sa svojim Simom očekuju prinovu.

Na ove brakove blagonaklono gleda opštinska vlast, jer su crnu demografsku statistiku popravile tri skladne bračne zajednice. Međutim, to su, kako kaže načelnik Glamoča Radovan Marković, poskupi projekti:”Domaće neženje nemaju sredstava i onda je lokalna zajednica pokušala pomoći, koja je možda i siromašnija od samih tih neženja”.

U Srbiji i Crnoj Gori već godinama cvjeta uvoz nevjesta iz Albanije. Ukoliko posrednici uspješno obave posao, proviziju dijele s provodadžijama s druge strane granice. Zahvaljujući Bori i Diljani, ovog puta su i jedni i drugi ostali kratkih rukava.

Pronaći buduću suprugu mnogim neženjama u opštinama Kantona 10 postala je skoro nemoguća misija. U rješavanje tog problema pokušala je da se uključi Opština Bosansko Grahovo, čije je Opštinsko vijeće krajem 2014. godine dalo zeleno svjetlo za “organizovani uvoz nevjesta, katolikinja, iz Albanije”. U Grahovo do danas nije stigla ni jedna nevjesta, dok ih Glamoč ima već tri.

(Mondo)