Magazin 05.03.2017.

Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka-Beograd” na sajmu knjiga u Lajpcigu

ČITANJE: 2 minute

Zadužbina “Petar Kočić Banjaluka-Beograd” učestvovaće na ovogodišnjem sajmu knjiga u Lajpcigu od 23. do 26. marta, na kojem će svoje knjige izložiti na štandu zajedno sa Srbijom.

Povodom obilježavanja 140 godina od rođenja pisca Petra Kočića na ovom sajmu biće izložena i predstavljena “Sabrana djela” ovog barda pisane riječi, kao i monografska izdanja Petra Kočića, na srpskom i njemačkom jeziku, “Mrgud” i “Jablan”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Posjetiocima sajma biće predstavljene i knjige “Montevideo” Dragana Velikića, “Čitati, šta drugo” Mihajla Pantića, “Dunav okean” Vase Pavkovića, zatim “Sestra i drugarica” Ranka Risojevića, “Pjesme jedne godine” Nikole Strajinića, “Šest dukata za Ikoniju” Save Guslov-Marčete, “Kolijevka ljubavi” Veljka Čerkete, “Pisma iz Norveške” Isidore Sekulić, “Petar Kočić i njegovo doba” Branka Čubrilovića, “Razvoj duhovnog života u Bosni pod uticajem turske vladavine” Ive Andrića kao ali i druga izdanja.

Direktor i glavni i odgovorni urednik Zadužbine “Petar Kočić” Nikola Vukolić izrazio je zadovoljstvo što će knjige ovog udruženja biti izložene na ovom sajmu, ali i žaljenje što Ministarstvo nauke i kulture Srpske nije u mogućnosti da pomogne učešće ovog udruženja na sajmu.
nikola vukolic
“Poznato je da izdavači ili zemlje koje se ne pojavljuju na ovako značajnim sajmovima ne postoje na kulturnoj mapi svijeta. Kod nas je politika odavno ušla među knjige što pokazuje da se knjige ne otkupljuju i ne predstavljaju na međunarodnim sajmovima, što je nedopustivo”, smatra Vukolić.

On je istakao da se putem knjige najbolje upoznaje kultura jednog naroda i države.

“Žalosno je da biblioteke zemalja iz okruženja otkupljuju naše knjige, dok se biblioteke u našoj zemlji bave drugim poslovima, što nije u njihovoj djelatnosti”, istakao je Vukolić.

(Glas)