Magazin 09.02.2017.

Četiri medalje za četiri jela banjalučkih kuvara u Istanbulu

ČITANJE: 2 minute

Banjalučki kuvari Predrag Tošić i Bojan Dragić briljirali na 15. internacionalnom takmičenju kuvara u Istanbulu, gdje su u konkurenciji 2.000 kulinarskih majstora iz 40 zemalja sa svih kontinenata osvojili četiri medalje – dva zlata i dvije bronze.

Za svako jelo koje su pripremili dobili su po jedno odličje.

– Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima jer je konkurencija bila izuzetno jaka. Uostalom, takva su sva nadmetanja koja organizuje Svjetska asocijacija kuvara (WACS). Bilo je naporno i teško, ali su medalje potisnule umor u drugi plan. Prije svega, za nas je ovo lijepo iskustvo jer smo i naučili i vidjeli dosta toga – rekao je Tošić, koji radi i kao profesor u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi.

Istakao je da su nastojali da dostojno reprezentuju Banjaluku, Republiku Srpsku, BiH, gastronomiju ovog podneblja, ali i svoju školu i kolege.

Takmičenje je bilo u 15 kategorija i Tošić se nadmetao u tri, a Dragić u jednoj.

– U pripremi jela od ribe, restoranskog deserta i svježe tjestenine osvojio sam dvije zlatne i bronzanu medalju, dok je Dragiću pripala bronza u pripremi jela od ribe – naglasio je Tošić.

Ovo je inače drugo njihovo učešće u Istanbulu, a uspješni su bili i prvi put, 2014. godine, kada su se on i njegova dvojica kolega kuvara iz grada na Bosforu vratili sa 12 medalja.

Ni Dragić nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, s obzirom na to da su Tošić i on bili jedini iz Republike Srpske i FBiH na festivalu u Istanbulu.

– Bila je to odlična prilika da vidimo gdje nam je mjesto u odnosu na svijet. Na takvim manifestacijama imaš mogućnost da dosta toga naučiš i vidiš nove tehnike pripremanja gastronomskih specijaliteta, razmijeniš iskustva sa kolegama. Izazov je za nas još veći jer nemamo ni velike sponzore ni mogućnost ulaganja kao drugi – rekao je Dragić, dodajući da su zadovoljni jer sa manjim budžetima uspijevaju postići dobre rezultate.

Banjalučki kuvari dobili su poziv da u martu učestvuju na Internacionalnom takmičenju u Solunu, a imaju ponudu i za učešće na svjetskim takmičenjima na Tajlandu i Indoneziji u junu.

– Učešće na ovim smotrama zavisi od toga da li ćemo imati mogućnosti da otputujemo, odnosno da li ćemo naći sponzore.

Da nije bilo naših prijatelja iz preduzeća “Rema trejd”, “Sadagosi”, kompanije “Kotani” i “Tržnice”, ne bismo mogli nastupiti u Istanbulu – kazao je na kraju Tošić.

Karving
Osim kuvanjem, Predrag Tošić i Bojan Dragić bave se i karvingom, odnosno rezbarenjem voća i povrća. Njihove dekoracije od lubenica, dinja, citrusa i drugog voća dio su mnogih proslava za koje ih pripremaju.

Kao i u kuvanju, talenat su pokazali i u ovoj vještini, u kojoj su takođe osvajali nagrade.

(glassrpske.com)